familj · tankar

Livet som nyblivna tvillingföräldrar

Idag är twinsen 1 vecka gamla. Känns som att det har hänt enormt mkt på en vecka och att livet som 2-barnsföräldrar samt som gravid känns ganska avlägset. Hinner inte riktigt tänka efter för dagarna fylls av amning, ersättning, blöjbyten, lättare vardagssysslor (som att få i sig käk…) och stimulans av äldre storasystrar när de är hemma från förskolan. Tack och lov har våran förskola policyn att man inte går in i 15-timmarsschemat så fort bebisarna är födda utan vi får ha dem där på heltid de första 10 pappadagarna (med tvillingar får man 20 dagar, men vet inte om vi ska påtala det…). Just nu är det guld värt!

Stortöserna är förstås väldigt stolta över sina små bröder, men det har varit lite svårare för lillskrutt att fatta att twinsen tillhör vår utökade familj. Vi har försökt förbereda dem båda två på allt nytt, men trots det blev lillskrutt glatt överraskad när jag på BB berättade att vi så småningom skulle få åka hem och då ha twinsen med oss. Hon sken upp som att hon just fått superfina presenter. 😉 Och nu får vi tänka aktivt på att ge henne så mkt uppmärksamhet som möjligt för att hon inte ska bli som en bebis… Storskrutt och lillskrutt med storebror i famnen.

  

Vi försöker få in rutiner med twinsen och ammar dem alltid samtidigt. Eftersom de var en bit under 3 kg när de föddes så får de alltid bröstmjölk (som jag står för) och sedan så mkt ersättning de kan (som mannen är boss över). Mjölken rann till vansinnigt snabbt eftersom det var två som stimulerade igångsättningen och stereoamningen (/dubbelamningen) går över förväntan! Lillbrorsan har ibland svårare att få grepp men vi kämpar på.

Ska bli skönt när vi slipper ersättningen för det tar ju sån tid! Minst en timme (ibland 2) allt som allt med matningen. Och så ska det bli skönt att slippa känna att de måste äta var 3:dje/var 4:de timme.

De svåraste vi handskas med nu är att komma ihåg att vila när twinsen sover. Häromdagen försökte jag strukturera upp alla gratisprylar vi fått i diverse gratisboxar som jag skrev om här. Och vi har hela tiden grejer vi försöker strunta i att göra…

Vi försöker också upptäcka skillnader på dem. Eftersom vi inte ser skillnad på dem utseendemässigt så är alla andra olikheter sådant som gör att man ändå kan behandla dem som individer vilket känns hyperviktigt. Lillebror har t.ex. haft svårare att greppa bröstet, har blivit lite geggig i ena ögat medan storebror har en liten mörkrödare fläck på pungen…  Vi har för övrigt inte klippt bort deras nummerband än för säkerhets skull… och storebror har fått sig lite nagellack på ett finger och sina stortår. 🙂 Men lättast är ju att se skillnad på hur vi klär dem, som ofta blir i rosa nyanser eftersom vi mestadels har tjejkläder… 😉 Här är storebror till vänster med storskrutts hand i sin.

En dag i taget är det som gäller nu. Vi njuter av våra underverk och tar dagarna som de kommer. Klockan har passerat 10, pojkarna sover, jag är klädd och jag är grymt sugen på att få äta frukost!

12 thoughts on “Livet som nyblivna tvillingföräldrar

  1. Hehe, ja visst är den lik den jag påbörjade! Det är dock svägerskan som har koll på min smak… 😉 Min har väl kanske en tredjedel kvar… Får se när det blir stickning igen…

 1. Ni verkar ha det bra, trots att det är mycket nytt att tänka på och att göra. Det ska bli spännande att få följa pojkarnas uppväxt framöver och er nya vardag som 4-barns föräldrar!
  Se till att sköta om er själva också! Kram!

 2. Så mysigt ni här det! fast visst förstår jag att det är mycket ibland också 🙂
  I Umeå kommun fatorasyskon va heltid en månad efter syskonens nedkomst (som det så fint heter). Trodde det va så överallt… Kram på er och myyys 🙂

  1. Ja, vi har det supermysigt! 😀 Det där med när man får syskon så är det upp till varje kommun/förskola och eftersom vi har barnen på (världens finaste) friskola så är det upp till förskolan. Skulle vi känna att vi behöver mer så tar vi det då. 🙂

 3. Åh vad ”roligt” att läsa! Man känner igen så mycket, men det var ju ett tag sen. Vi fick sätta ett sidenband runt Signes fot, för att inte förväxla….:-)
  Vi hade ju inte barn sen innan, men försök att koppla bort massa ”onödiga” saker. Ägna er åt er nya familj och ta emot hjälp om ni har bekanta runt om! Det vi tyckte var skönt första tiden var att slippa laga mat! Vi hade frysen full:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s